Esimerkkirakennuksia

Massiivipuiset kerrostalot eivät ole vain teoriaa vaan myös todellisuutta. Tällä sivulla esittelemme esimerkkejä rakennushankkeista, jotka toteuttavat uusia ekologisia ja teknisiä ratkaisuja käytännössä. Esimerkit ovat Korepuu Oy:n tai sen omistajan Puurakentajat Group Oy:n hankkeita.

Haagan Artturi

Haagan Artturi on moderni massiivipuurakenteinen kerrostalo Helsingin Haagassa. Rakennus on rakennettu Suomessa valmistetuista tilaelementeistä, jotka mahdollistavat korkean esivalmistusasteen tehtaalla ja nopean asennuksen työmaalla. Täydennysrakennuskohteena se on rakennettu ympäröivän infrastruktuurin jatkoksi. Näin myös rakennusvaiheen ympäristövaikutukset ovat pienet, sillä kerrostalon työmaavaihe kestää vain noin kuusi kuukautta, ja tilaelementtiasennukset vain noin kaksi viikkoa. Muu aika käytetään perustusten ja julkisivun tekoon paikan päällä. Paikallaan rakentaen tämä hanke kestäisi noin 12-14 kuukautta.

Rakennuksen elinkaaren päästöjä on pyritty minimoimaan rakennusmateriaalin lisäksi ekologisella maalämmöllä, lattiajäähdytyksellä ja omilla aurinkopaneeleilla. Rakennus kuuluu A-energialuokkaan.

Turun Portinvartija

Asunto Oy Turun Linnanfältin Portinvartija sisältää kaksi CLT-suurelementeistä valmistettua massiivipuukerrostaloa Turun Linnanfältissä. Kohde on viimeinen osa laajaa täydennysrakennettua aluetta, joka tunnetaan Linnanfältin modernina puukaupunkina. Ensimmäiset asukkaat muuttavat kohteeseen huhtikuussa 2023.

Portinvartijan rakennusprosessi toimi tutkimusalustana massiivipuurakentamisen kehittämiselle. Rakentamisen yhteydessä on tutkittu esimerkiksi rakennuksen painumaa ja rakenneoptimointia.

Lue lisää tuloksista

Helsingin Kokka

Rakennetaan puusta: Muuntojoustava massiivipuukerrostalo painovoimaisella ilmanvaihdolla -tutkimushanke jatkuu osana Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -hanketta. Helsingin Yliskylään suunnitellaan 4–7 -kerroksinen massiivipuinen kerrostalokortteli, jossa laitetaan käytäntöön hankkeen tulokset muuntojoustavasta kerrostalosta.

Lähteet
  1. Pääkuva: Suomalais-venäläinen koulu, Puurakentajat Group Oy.
  2. Niko Mähönen, Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
  3. Puurakentajat Group Oy